За неизбежната случайност. Есета, истории, фрагменти от Иван Ланджев

0
(0)

За неизбежната случайност. Есета, истории, фрагменти от Иван Ланджев

Какво събира в една книга Мохамед Али, Бродски, Майлс Дейвис, Толстой, Одън, един горски лесничей… Колко случайност и мълнии може да понесе човек? Как живяхме последните години и можем ли вече да разкажем тази залостеност в собствените стаи? Иван Ланджев идва с неподражаема стъпка, като някакъв гросмайстор на ринга на есето, като саркастичен меланхолик на фрагмента. Има всичко тук – шах и бокс, литература и джаз, поезия и пандемия – изтанцувани и написани с дяволски добър стил, дълбочина и талант.

Георги Господинов

Мисля, че така е станало: изящните фрагменти на тази книга най-напред са били разпилени из паметта и преживяванията на автора ѝ; после обаче са започнали да му се явяват в произволни комбинации и той ги е сложил на точните места в няколко големи пъзела, подредени с поетичен замах.

Освен това, през книгата минават две червени нишки – едната кадифена, на иронията, другата разбридана, на случайността; удоволствието от четенето идва, когато успееш да ги завържеш в една.

Георги Лозанов


Иван Ланджев (1986) е поет и есеист. Завършва философия и културология в СУ „Св. Климент Охридски“, а от 2015 е доктор по руска класическа литература (дисертацията му е върху късния Лев Толстой). Фулбрайт стипендиант, специализира в Чикагския университет (2023). Гост-писател на Literarisches Colloquium, Берлин (2022).

Носител на Голямата награда за поезия „Орфеев венец“ (2019), както и на „Южна пролет“, „Веселин Ханчев“, „Владимир Башев“. Негови стихотворения са преведени на 10 езика.

Работил е като сценарист на известни български сериали, в момента е творчески директор в рекламна агенция. Превежда от английски и руски, преподава творческо писане. Колумнист в „Булевард България“.

Автор Иван Ланджев
Издателство Жанет 45
Година 2023
Издание Мека корица
Брой страници 268
Вид продукт Сборници
Жанрове Есета, Публицистика, Съвременни
Език Български
Националност Българска
Тегло 0.25 kg
Размер на продукта 13 x 20 x 1 cm
Баркод 9786191868315
ISBN 9786191868315
Връзка към GoodReads Виж
Промоции Bestsellers Books, Нови и популярни заглавия
Акценти Най-продавани книги
Размер на опаковката 13 x 20 x 1 cm

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.