Броени години да спасим планетата

0
(0)

Дали пък всичко не е вече загубено? Обречена ли е цивилизацията ни на разруха следствие на причинената от човека климатична промяна?
Възможно ли е все пак да се спасим от катастрофален апокалипсис? Какво наследство оставяме на децата си…

Бил Макгуайър предоставя изчерпателен и систематичен отговор на тези и много други въпроси. Обследвайки цялото земно кълбо, той дава пространни и подробни описания на различните сегашни промени и на очакваните бъдещи проявления на климатичните аномалии – от спирането на Гълфстрийм, през стопяването на ледените шапки, та до развихрянето на смъртоносни епидемии…

Спасението на планетата зависи от глобалните действия на правителствата и корпорациите, но и от локалния избор за начина на живот на всеки един от нас. Поемането на отговорност за бъдещето не е въпрос на избор – тя е единствената алтернатива на самоунищожението.

Осъзнаването и разбирането на проблема не търпят забавяне. Иначе броените години ще си отминат…

♦  ♦  ♦

Уилям Дж. „Бил“ Макгуайър (роден през 1954 г.) е извествен професор по геофизични и климатични промени в университетския колеж в Лондон и е един от водещите вулканисти във Великобритания. Основните му интереси включват вулканична нестабилност и колапс, естество и въздействие на глобалните геофизични събития и ефекта от изменението на климата върху геоложките рискове.

Макгуайър учи в университета в Бедфордшир и има докторска степен по геология от университетския колеж в Лондон (1980 г.). Започва да преподава геология в Института за висше образование в западен Лондон през 80-те години. След това е назначен за лектор в университета в Глоучестър, а през 90-те е и професор по география и директор на университетския „Уон“ Колеж Лондон. Той се отказа от ръководството през 2011 г.

Член е на работната група на правителството на Обединеното кралство за природни бедствия, създадена от премиера Тони Блеър след цунамито в Индийския океан през 2004 г. През 2010 г. е член на Научната консултативна група за извънредни ситуации (SAGE), за да се занимае с проблемите след изригването на вулкана Eyjafjallajökull. Той взима участие в съзадването на обобщения доклад на IPCC относно екстремните климатични промени и бедствия (2011 г.).

Макгуайър живее в геологично неактивна област, Брасингтън със съпругата си и двамата си сина.

Категории КнижарницаКнигиНаука
Автор Бил Макгуайър
Издателство Изток-Запад
Година 2012
Корица Мека корица
Брой страници 288
Вид продукт Изследвания
Жанрове Екология
Оригинално име Seven Years to Save the Planet: The Questions… and Answers
Език Български
Националност Английска
Преводач Ралица Дерилова
Тегло 0.4 kg
Размер на продукта 14 x 21 cm
Баркод 9786191520770
ISBN 9786191520763
Каталожен номер 1026766

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.