Да се осмелиш да шофираш

4.9
(11)

Една от най-продаваните и обсъждани книги посветени на правата на жените в Арабския свят.

„Историята на Манал ал-Шариф ще ви шокира, дори ако си мислите, че познавате добре условията, в които живеят жените в Саудитска Арабия.“ 

Меган Дън, The New York Times Book Review

„Да се осмелиш да шофираш“ е свидетелство за това как жените в мюсюлманските страни могат да подкрепят  промяната в културните нагласи стъпка по стъпка.

New York Journal Of Books

Мемоарът на Манал ал-Шариф е изящен разказ за пробуждането на една съвременна саудитка, за превръщането й от ревностен религиозен радикал в свободна жена. Израснала е в Мека, в семейство на таксиметров шофьор и набожна домакиня. Животът пред нея изглежда предначертан – завършване на гимназия, брак, деца. Оказва се обаче, че съдбата на младото момиче далеч ще надхвърли клишето за образцова саудитска съпруга. Докато завършва висшето си образование Манал ал-Шариф разбира, че светът не се побира в рамките, наложени от семейството и средата й и постепенно променя възгледите си. Нещо повече – скоро тя ще промени живота и мирогледа и на други жени в Саудитска Арабия. Професионалният ѝ път я отвежда в отдел „Информационна сигурност” в най-голямата петролна компания в света – „Арамко”.

Място, в което установените саудитски порядки не важат. Място, което ѝ дава свобода и засилва смелостта ѝ да шофира. Но защо това право на жените да шофират трябва да бъде ограничено и да важи само за „Арамко”? С този въпрос започва революцията начело с Манал, привлякла хиляди жени. Непрестанните подмятания, нетактичните намеци, отлъчването от обществото и престоя в затвор поставят духа на изпитания, но благодарение на семейството и приятелите си, смелата саудитка успява да спечели битката.

Категории КнижарницаКнигиИстория, културология и публицистика
Автор Манал Ал-Шариф
Издателство Вакон, Киви
Година 2019
Корица Мека корица
Брой страници 352
Вид продукт Мемоари и дневници
Жанрове Съвременни
Език Български
Националност Арабска
Преводач Емил Ценков
Тегло 0.391 kg
Размер на продукта 14 x 21 cm
Баркод 9786197300666
Промоции Коледа

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 11

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.