Двойната винтова анфилада на архитект Георги Берберов

0
(0)

С незаслужено забравената концепция за двойна винтова анфилада и двоен достъп арх. Георги Берберов преосъществява архитектурно-урбанистичния синтез на възрожденските ансамбли. Така възрожденското строително наследство — и скритият му социокултурен потенциал, предположен още от св. Кирил и св. Методий — стават приложими в съвременни условия. Светите братя създават писмеността ни и първите богословски преводи от гръцки език, имащ дотогава две хилядолетия книжовно развитие.

За да му съответства при преводите, безписменият славянобългарски език е преобразуван така, че развитието на културата ни продължава, сякаш имайки хилядолетно книжовно минало. Това разкрива и архитектурни възможности. Подходът на св. Кирил и св. Методий може да се обобщи като въвеждане в действителността на формални следи от неслучило се, но желано минало, пораждащи съответно действително бъдеще. А изкуствената жизнена среда е всеобхватен колектор на следи от случващото се. Сред тях архитектът може също да оставя следи от неслучило се, желано минало, сугестивно задаващи по-благоприятно бъдеще. Като архитектурно-урбанистичен синтез концепцията за двойна винтова анфилада и двоен достъп предполага нужния за това контекст — всеобхватната образна и утилитарна интеграция на застройката и въздействието ѝ — съвременна архитектурно-сугестивна база за развой на кирило-методиевия потенциал в българската култура. Разработката на арх. Берберов свидетелства както за разсъдъчно, така и за интуитивно постигане на концепцията: паралелно по линия на науката и на българската традиция.

Съдържание

I. Въведение

II. Предисловие

III. Двойната винтова анфилада и двойният достъп

IV. Провалената хабилитация на арх. Георги Берберов

V. Философските начала в творческите позиции на арх. Георги Берберов

VI. Заключение

VII. Георги Берберов: хабилитационен труд. Пространствени и функционални взаимоотношения в архитектурата. Дом на руската наука и култура, гр. София

Глава I. Aгора 

Глава II. За пространствения комфорт в апартаментните жилища

Глава III. Значимост на психологическия фактор

Глава IV. Двойна винтова анфилада и двоен достъп 

Глава V. Философия и архитектура

VIII. Библиография

IX. Приложения

X. Литература и документи

XI. Рецензии

Категории КнижарницаКнигиПрофесионална и справочна литература
Автор Тодор Цигов
Издателство Даниела Убенова
Година 2020
Корица Твърда корица
Брой страници 336
Вид продукт Монография
Жанрове Архитектура
Език Български
Националност Българска
Тегло 0.86 kg
Размер на продукта 22 x 30 cm
Баркод 9789547913035
ISBN 9789547913035

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.