Евелина

0
(0)

„Евелина“ се превръща в пътеводител за романите на Джейн Остин

Напускайки за пръв път уединения дом на своя настойник, красивата Евелина е очарована от новото за нея обкръжение на лондонското висше общество и най-вече от красивия и изискан лорд Орвил.

Но разочарованието идва скоро – тя попада под властта на грубата си и капризна баба и сред лукавите интриги на развратния сър Клемънт Уилъби, който тормози наивната девойка с нежеланото си ухажване.

Но докато родният ѝ баща не я признае за законна дъщеря, Евелина не може да се надява на спокойствие и на щастливо избавление от премеждията.

Романът е публикуван анонимно през 1778 г. и незабавно печели слава, което дава кураж на Франсис Бърни да разкрие авторството си. Със забавното съчетание на романтизъм и сатира, комедия и мелодрама „Евелина“ е блестяща картина на висшето общество. Иновативният подход на хладно-дистанциран анализ на порядките и обноските и използването на грешките и неувереността в поведението на главната героиня като основа за развитието на действието, превръщат „Евелина“ в пътеводител за романите на Джейн Остин.

„Романът „Евелина“ представя жената, нейния свят и рано разцъфналия талант на Франсис Бърни, която с проницателния си поглед върху социалните нюанси, сатиричен и драматургичен талант, и умело разиграване на широка гама от герои заслужава да бъде поставена сред автори като Смолет, Ричардсън и Фийлдинг, печели възхищението на Джейн Остин и лорд Байрон и утвърждава мястото си в пантеона на английския роман.

Клеър Хармън, Биография на Франсис Бърни

♦  ♦  ♦

Франсис Бърни (1752 – 1840) е сред най-значимите фигури в литературния живот на Англия през 18 век. Вирджиния Улф в нарича майката на английския роман. Днес литературоведите се връщат към романите и пиесите й, впечатлени от възгледите й за обществото и за борбата на жените да се наложат в една ориентирана към мъжете култура. И да намерят своята идентичност.

Категории КнижарницаКнигиРомантични
Автор Франсис Бърни
Издателство ЖАР Жанет Аргирова
Година 2018
Корица Мека корица
Брой страници 448
Вид продукт Романи
Жанрове Класически романи
Език Български
Националност Английска
Тегло 0.341 kg
Размер на продукта 13 x 20 cm
Баркод 9789544801199
ISBN 9789544801199

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.