Китайската мечта (твърди корици)

0
(0)

Китайската мечтасъдържа избрани откъси от речи и изказвания на Си Дзинпин. Книгата приковава интереса както на историците, политиците и културолозите, така и на всички, които се интересуват от историята на Китай и феноменалното му развитие в областта на икономиката.

Книгата би била любопитна както за историците и политолозите, така и за всеки, който се интересува от хилядолетната китайска цивилизация и нейните постижения от древността до днес. Тя дава отговор на въпроса какво е социализъм с китайска специфика и разкрива икономическото чудо, което се извършва в страната, позволявайки на читателя да надникне зад кулисите на случващото се там. 

Фразата „китайска мечта“ е използвана от Си Дзинпин още при първото си официално обръщение като президент на Китай на 17 март 2013 г. По неговите думи: Всеки човек има идеали и стремежи, всеки има своя мечта, а Китайската мечта в крайна сметка е мечта на хората. Основната му идея е при запазено икономическо развитие и напредък на Китай акцентът да е върху хората като личности, които могат да доведат до велико възраждане на китайската нация.

Сравними ли са китайската и американската мечта? Основната разлика между тях е, че при американците се акцентира на индивидуализма и личния прогрес, чрез който цялата икономика се радва на растеж, а в Китай личният просперитет винаги е неотделима част от цялостния прогрес на държавата. „Китайската мечта“ е на всеки гражданин на Китай, но в същото време и на целия народ. Тя обединява в себе си мечтите и стремежите на всеки човек, но едновременно с това е пряко свързана с бъдещето на цялата страна. Просперитетът и великото възраждане на китайската нация са постижими, смята Си Дзинпин, като се върви по пътя на социализма с китайска специфика.

Нашите съвременници бяха свидетели на редица „чудеса“ – от „Германското чудо“ след Втората световна война до чудесата на „азиатските тигри“. Най-голямото чудо обаче стана в най-голямата страна. И най-важното: чудото още не е завършило. Най-интересното предстои. Книгата на Си Дзинпин дава възможност да се надникне в перспективата. Историкът ще намери необичайно присъствие на хилядолетна история в съвременен документ. Политологът ще потърси отговор на въпроса що е социализъм с китайска специфика. Културологът ще види нови измерения на националното възраждане. Общественият деец ще се замисли за еднопосочното действие на индивида и социалните общности. За масовия читател в България книгата ще бъде не само източник на интересна информация, но и своеобразно предизвикателство.

„Всеки има своя мечта“, казва Си Дзинпин. А ние? Можем да се оплакваме. А да мечтаем?

проф. Петър-Емил Митев 

♦  ♦  ♦

Си Дзинпин (1953) е роден на 01 юни 1953 в провинция Шанси. Завършва висшето си образование в Пекинския университет „Цинхуа“. Радва се на широка обществена подкрепа благодарение на емоционалния си добронамерен стил и вдъхновяващите си речи. Като губернатор на провинциите Фудзиен (36 млн.) и Джъдзян (54 млн.) си спечелва авторитета на непримирим борец с корупцията. 
През 2013 г. става председател на Китайската народна република и генерален секретар на Китайската комунистическа партия. След като става водещ представител на петото поколение ръководители на Нов Китай, лансира идеята за „Китайската мечта“. 

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.