0
(0)

‌Да изградим на ново демокрацията, да спечелим повторно гражданите.

Европа не е „някъде там“, а наш дом и наше дело. Потребността от решаване на кризата ѝ е все така остра. Какви са тогава задачите ни? Това са някои от темите в книгата „Кой управлява Европа?“ на Хосе Игнасио Торебланка, професор по политически науки (UNED, Мадрид), колумнист в „Ел Паис“, ръководител на мадридския офис на Европейския съвет за външна политика.

В една вече очертала се поредица от книги по проблемите на обединена Европа същото издателство ни представи мощните гласове на Юрген Хабермас с книгата му „За конституцията на Европа“ и на Улрих Бек с неговата „Германска Европа“. Време бе да чуем и оригинални гласове от други страни. Ето един, който идва от южна страна по европейската „периферия“, в която можем повече да преоткрием себе си. Както и да си дадем сметка, че бъдещето на Европа е въпрос на общ разговор, в който „център“ и „периферия“ не трябва да има, ако искаме да има бъдеще изобщо.

Авторът тръгва от ключовия според него въпрос: Кой всъщност управлява в обединена Европа? Разбираемо и за по-широка публика, той търси възможни начини за възстановяване на изгубената според него демократичност. Убеждава ни, че истинският избор е между опасната омраза към Европа, подстрекаваща към самоубийствен скок в миналото, и предлагания от него критичен европеизъм: демократично преизграждане на нашето съвместно бъдеще, за което не разполагаме с удобни за употреба модели.

Категории КнижарницаКнигиИстория, културология и публицистика
Автор Хосе Игнасио Торебланка
Издателство Критика и хуманизъм
Година 2015
Корица Мека корица
Брой страници 200
Вид продукт Сборници
Жанрове История, Политика и политология
Език Български
Тегло 0.2 kg
Баркод 9789545871979
ISBN 9789545871979

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.