Колекция „История: Исландия и Бенилюкс“

0
(0)


Две книги на изд. Рива, които ще ви запознаят с бурната история на Исландия и страните от Бенилюкс

История на Исландия: Oт заселването до наши дни

Исландският историк Йон Р. Хяулмарсон поднася живо и увличащо описание на развитието на исландската нация от древността до днешния ден.

В стегнатото обзорно изследване са побрани повече от единайсет века история – от времето на викингите, през вековната зависимост от Норвегия, по-късно и от Дания, униженията и страданията при колониалното управление, до националистическото пробуждане, довело до процъфтяващата свободна модерна република, дълбоко свързана с неповторимото си минало.

В своето изложение, редом с икономиката и политиката, авторът вплита и тенденциите в културния и духовния живот на страната. Когато затвори и последната страница, читателят ще добие усещането, че е посетил тази малко позната, загадъчна и интересна държава и тя му е станала близка.

История на страните от Бенилюкс

Историкът Пол Арбластър, преподавател в Университета в Льовен, Белгия, се е заел с амбициозна и нелека задача – да проследи пътя през столетията на три малки държави, чието историческо значение далеч надхвърля скромната им площ. Огромен е приносът на Белгия, Нидерландия и Люксембург за политическото, икономическото и културното наследство на Европа.

От епохата на римските завоевания, през Средните векове, до днешните конституционни монархии и европейската интеграция – авторът не пропуска нито един важен момент от събитията в региона на Бенилюкс.

В същото време миналото и настоящето на държавите от Низините не биха могли да се разглеждат извън географския контекст – общото развитие на цяла Западна Европа, тъй като през годините те са били бойно поле и търговски кръстопът на континента, а сега са пример за модерна икономика, сърце на Европейския съюз и район със забележителен духовен и интелектуален заряд.

Категории КнижарницаКнигиИстория, културология и публицистика
Автор Колектив
Издателство Рива
Корица Мека корица
Брой страници 246 + 328
Вид продукт Изследвания
Жанрове История
Език Български
Националност Английска, Исландска
Промоции Колекция книги
Каталожен номер Riva_Pack

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.