Колекция „Книга на гениите + Погледи върху литературата и изкуството. Лични спомени“

0
(0)

Автентичните текстове на графоманите в българската литература, техните биографии, критически отзиви, спомени на съвременници, възторзи на почитатели, си дават среща с личните спомени на Симеон Радев – една от най-емблематичните фигури на родната история и хуманитаристика.

Колекцията включва:

  • „Книга на гениите“
  • „Погледи върху литературата и изкуството. Лични спомени“

Книга на гениите

Графоманът реди думите поради неустоима вътрешна потребност за себедемонстрация чрез писменото слово. И вярва, че създава гениални творби. Тази вяра е бронирана здраво в гърдите и бронебойни патрони за нея няма открити!

Уважаващият себе си графоман не се равнява по халтураджиите, а по световната класика. Нягул Семков прописва заради Сервантес, Славейко Трепетликов следва поетиката на Омир, книгата на Димитър Даскала излиза в поредицата „Всемирна библиотека“. Малко по-скромни са Димитър Стерев и Станислав Вихров. Първият се има за повече от Яворов, вторият – за повече от Вапцаров.

 

Погледи върху литературата и изкуството. Лични спомени

Симеон Трайчев Радев е роден в град Ресен, Македония, на 19 януари 1879 г. Учил е първоначално в българските училища в Ресен, Охрид и Битоля, а след това завършил френския лицей „Галата-Сарай“ в Цариград и право в Женева. Отдаден вече страстно на журналистика в най-широк обхват, от 1901 г. става редовен сътрудник на в-к „Вечерна поща“, на който две години по-късно е редактор, сетне и главен редактор. През 1905 г. (по покана на Павел Генадиев) Радев заедно с Александър Балабанов почват издаването на списание „Художник“. По-късно (1911) основава всекидневника „Воля“ и взема дейно участие в неговото списване. По това време обнародва и своята книга „Строителите на съвременна България“ – едно от големите и оригинални историографски изследвания у нас.

Още твърде млад, Радев се отдава на дипломатическа дейност. През 1913 г. участвува в Конференцията на мира в Букурещ, където остава и като пълномощен министър до 1916 г. Оттам при влизане на Румъния във войната е преместен в Берн. По-късно (1917) той си дава оставката, напуска швейцарската столица и отива на фронта. В края на войната взема участие от българска страна в подписване на Солунското примирие. След това той е последователно пълномощен министър в Хага, Анкара, Вашингтон, Пондон и Брюксел. Той е и пръв български делегат в Обществото на народите – Женева.

През 1918 г. обнародва на френски език книгата си „Македония и Българското възраждане през ХIХ век“. Същата книга е преведена по-късно (1927) на български език и е публикувана като издание на Македонския научен институт в София.

Радев е не само публицист, историограф и дипломат, а и вещ ценител на изкуството и на художественото слово. Още от най-ранни години той се проявява като критик и взема дейно участие в литературния и артистичен живот на нашата страна. Плод на тези занимания са редица блестящи статии в българския периодичен печат. Част от тези статии, писани в различно време, бяха поместени в книгата му „Погледи върху литературата и изкуството и лични спомени“, която излезе през 1965 г. и беше посрещната с много голям интерес от българския читател.

Радев почива в София на 15 февруари 1967 г. – само няколко дни след като книгата му „Ранни спомени“ е подписана за печат.

Категории КнижарницаКнигиИстория, културология и публицистика
Автор Росен Тахов, Симеон Радев
Издателство Изток-Запад
Година 2011 и 2014
Брой страници 544 + 336
Вид продукт Изследвания
Жанрове Есета, Културология, Литературознание, Публицистика
Националност Българска
ISBN 9543218374, 9786191525317
Промоции Колекция книги

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.