Колекция „Управление“

0
(0)

Правилното тълкуване на човешкия фактор е равносилно за успешно сливане, а създаването на работна среда, в която всеки отговаря за действията си,
води до много по-голяма продуктивност

Успешните сливания – правилното тълкуване на човешкия фактор

Сливанията и поглъщанията водят до широкомащабни промени и често предизвикват верижни реакции в отделни сектори на бизнеса, тъй като фирмите се обединяват и комбинират в надпреварата за конкурентно предимство. Подобно на реакцията при разпадане на атома, сливанията и поглъщанията освобождават огромна енергия, като този процес може да бъде както творчески, така и разрушителен.

Тази книга изследва начина, по който компаниите могат да постигнат успех при една трудна, разпокъсана и непредвидима поредица от действия. Основният аргумент в нея е, че за успешната сделка трябва да се обърне внимание на човешкия фактор – тоест, на хората „на място“, при това максимално рано. Твърде погрешно е да се мисли, че два различни бизнеса могат да се прикрепят един към друг с помощта на болтове сега и веднага, а културните и други конфликти, свързани с този процес, да се оставят за по-късно…

На базата на проучвания и подробни интервюта с участници в сливания и поглъщания, Марион Дивайн твърди, че за успешната сделка трябва да е налице активно участие на хората от двете организации, като това участие започне максимално рано и е насочено към интеграционния процес чрез:

  • координация: информиране на служителите относно новия
  • бизнес с оглед те да се адаптират към него
  • сътрудничество: насърчаване на интелектуалното „изкупуване“ чрез предоставяне на възможност на хората да изразят гласно своите идеи и притеснения
  • взаимопомощ: насърчаване на интелектуалното и емоционалното „изкупуване“ – шанс да се изследват приликите и разликите, да се оценят по достойнство съпътстващите умения и опит
  • решимост: да се помогне на хората да разберат, че и те имат дял в бизнеса, да се поставят на позиция, на която те ще могат и ще искат да дадат своя принос за успеха.

Да обърнем курса!

Дейвид Маркет, опитен военноморски офицер, е привикнал да дава заповеди. Като новоназначен командир на атомната подводница Санта Фе той отговаря за повече от сто моряци посред морските бездни. В тези екстремни условия на постоянен стрес, при които не остава място за грешки, е особено важно всичките му хора да си вършат работата, при това добре. Само че корабът е дамгосан от нисък дух, слабо представяне и най-голямото текучество в целия флот.

Маркет започва като всеки друг офицер, докато един ден, поради незнание, дава невъзможна за изпълнение заповед, а подчинените му опитват да я изпълнят. Когато попитал защо не са се възпротивили, отговорът гласял: „Защото вие разпоредихте“. Маркет осъзнава, че работи в култура на подчинение, както и че всички те са в опасност, докато не променят из основи начина си на действие. Оттук нататък Маркет поема нещата в свои ръце и започва да насажда идеята за ръководство на всички равнища.

„Да обърнем курса!“ е истинска история за това как Санта Фе излита от последно до първото място във флотилията, като се възправя срещу традиционно установения в Американския военноморски флот команден подход. Преодолял собствените си пориви да поеме контрола изцяло, капитан Маркет успява да наложи много по-продуктивния модел на делегирана власт.

Независимо от естеството на вашия бизнес или служебно положение, вие можете да приложите на практика ръководните насоки на Маркет и промените собствения курс. В замяна ще получите: работна среда, в която всеки около вас отговаря за действията си, в която всички са по-бодри и щастливи, в която всеки един е ръководител.

„Най-доброто мениджърско ръководство за делегиране на власт, обучение и гарантиране на безупречно изпълнение.“
Форчън

♦  ♦  ♦

Л. Дейвид Маркет завършва с отличие Военноморската академия на САЩ. От 1999 до 2001 година командва атомната многоцелева подводница USS Санта Фе. Корабът му печели множество награди, като показал най-забележителен напредък в целия Тихоокеански флот на САЩ и се превърнал в най-боеспособна единица в своята ескадра. След демобилизирането си Маркет е бизнесконсултант по проблемите на ръководството из цялата страна. Пожизнен член на Съвета по външни отношения, той живее във Флорида със съпругата си Джейн.

Категории КнижарницаКнигиБизнес
Автор Л. Дейвид Маркет, Марион Дивайн
Издателство Класика и стил
Корица Твърда корица
Брой страници 317 + 272
Вид продукт Изследвания, Ръководства
Жанрове Икономика, Кариера и HR, Лидерство, Мениджмънт, Предприемачество, Търговия, Финанси
Език Български
Националност Американска, Английска
Преводач Веселин Лаптев, Павел Главусанов
Баркод 9549964655, 9789543270958
Промоции Колекция книги

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.