0
(0)

‌Основните теми, разгледани в книгата, са свързани със статистическия анализ на продължителността на живота, нехомогенната популация, спасяването на живота, причините за смърт и динамиката на ниво организъм, енергията, необходима за живота, смъртността при свързани индивиди.

Отделни теми се спират на цензурирането на данните така, че те да не носят пълна информация; закона на Gompertz; веригите на Марков и др.

Д-р Димитър Атанасов е преподавател с дългогодишен опит в областта на вероятностите, статистиката и техните приложения в различни области на науката. В Нов български университет води курсове по „Вероятности и статистика“, „Приложна статистика“ и др. Участвал е в редица национални и международни проекти, има над 30 публикации в областта на статистиката и нейните приложения, автор е на няколко курса от бакалавърско и магистърско ниво.

Целта на тази книга е да представи математическия апарат, с който могат да се моделират процесите на смъртност в популацията, както и някои от основните методи за тяхното изследване. Такива задачи често възникват в области като актюерните науки, моделирането на демографски и екологични процеси, медицината, инженерните науки и др.

Това, което отличава тази книга, е подходът към проблематиката. В преобладаващата литературата обект на изследването е функцията на преживяване. Тук изследването е фокусирано върху функцията на смъртност. Това дава възможност да се илюстрира по какъв начин определени предположения за процесите на смъртност в популацията или за характеристиките, присъщи на организмите, оказват влияние върху интензитета за настъпване на смърт. Въпреки че голяма част от материала в книгата може да се открие под различна форма в редица други книги и учебници, тук стремежът е бил да се използват оригиналните източници и автори като по този начин се демонстрира еволюцията на тази тематика през годините.

Книгата може да се използва за запознаване с основната терминология и методи за анализ и моделиране на данни за преживяване и смъртност.

Категории КнижарницаКнигиПрофесионална и справочна литература
Автор Димитър Атанасов
Издателство Нов български университет
Година 2012
Корица Мека корица
Брой страници 204
Вид продукт Изследвания
Жанрове Медицина, Социология
Националност Българска
Тегло 0.245 kg
Размер на продукта 14 x 20 cm
Баркод 9789545356858
ISBN 9789545356858

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.