Молитвата и животът

5
(1)

„Молитвата и животът” е сборник, който акцентира върху връзката между активния живот в света и индивидуалното молитвено общение с Бога.

Предлаганият превод е по руското издание „Школа молитвы” на издателството на фонда “Христианская жизнь”, Клин 2002 г., подготвено с благословията на Негово Светейшество Алексий II, Патриарх на Москова и на цяла Русия.

Разбира се, книгата не изчерпва темата за молитвата, необятна като Бога, към Когото тя е обърната. Но този сборник може да стане настолна книга за цял живот на всеки читател. Словото на митрополит Антоний, основано на светоотеческите традиции в молитвената практика, изхождащо от дълбините на личния опит, е обърнато непосредствено към съвременния човек – мако запознат с традициите, рядко притежаващ собствен молитвен опит, но изпитващ духовен глад и потребност от молитвено общение с Бога.

Митрополит Антоний никога не пише предварително своите беседи и изказвания. Всичко издадено печатно първоначално се е родило като живо слово, насочено непосредствено към слушателя. Настоящият сборник обединява три книги на митрополит Антоний за молитвата.

♦  ♦  ♦

Митрополит Антоний Сурожки (19 юни 1914 – 4 август 2003 г.) е ръкоположен в йеромонашески сан през 1948 г. След това бъдещият архиерей е изпратен на пастирско служение във Великобритания; следва епископска хиротония (1957 г.); архиепископ на Руската православна църква за Великобритания и Ирландия (1962 г.). От 1963 г. е Патриаршески екзарх на Западна Европа, а от 1966 г. и митрополит към Московския патриархат. Митрополит Антоний е освободен от тази длъжност по собствено желание през 1974 г., за да се посвети изцяло на пастирска дейност. Участва в делегацията на Руската църква на Световния съвет на църквите в Ню Делхи през 1961 г. и в Женева през 1966 г.

Дълги години митрополит Антоний носи православното свидетелство за Христа на Запад, проповядвайки в различни църковни общини, университетски аудитории, радио и телевизия в много страни по света, без да прекъсва връзката си с Руската църква. От 1969 г., в продължение на десетилетия чете радиобеседи по руските предавания на Би Би Си. Неговите посещения по време на комунистическото управление в Русия се превръщат в радостно и обнадеждаващо събитие за руското православие. Заслугите му са отбелязани с почетна докторска степен от няколко богословски факултета. Абърдийнският университет му присъжда тази титла („почетен доктор на богословието”) „за проповедта на Словото Божие и за обновяването на духовния живот в страната”; Кеймбриджкият университет и Московската духовна академия – за съвкупността от неговите научно-богословски, пастирски и проповеднически трудове.

Категории КнижарницаКнигиДуховност, митология, езотерика
Автор Митрополит Антоний Сурожки
Издателство Омофор
Година 2005
Корица Мека корица
Брой страници 376
Вид продукт Сборници
Жанрове Духовна и философска проза, Религия
Националност Руска
Преводач Венета Дякова
Размер на продукта 16.5 x 23.5 cm
Баркод 954970047Х
ISBN 954970047Х

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.