Пернатата змия

0
(0)

Като тематика и ситуиране „Пернатата змия“ е уникална в творчеството на големия писател. Самият той нарича произведението „истински американски роман“ – нещо, което се кани да напише през целия си живот, или поне от времето на Първата световна война, когато за пръв път започва да гледа на Америка като на убежище от размирна Европа и се заема сериозно да изучава американската литература.

„Америка“ в този роман обаче е Мексико през 20-те години на миналия век, когато страната е сцена на политически размирици. Героинята Кейт е овдовяла ирландка, която заминава за тази екзотична страна да дири нов живот, но е въвлечена в революционно движение, поставило си за цел възраждането на древната религия на ацтеките.

Всепризнат визионер и значим представител на модернизма в английската литература, Дейвид Хърбърт Лорънс оставя внушително литературно наследство – романи, разкази, есета, критика, стихове и лични писма, за да се окаже един от най-талантливите и подценявани приживе творци от световна величина.

Неговата проза се явява трескав размисъл върху дехуманизиращите ефекти от индустриализацията, но и дивна апология на естествеността, жизнелюбието и сексуалната свобода. „Пернатата змия“ е смущаващ, хипнотичен роман за самоунищожителния опит на една ирландка във водовъртежа от страсти, интриги и езически ритуали в Мексико.

Колекция

Категории КнижарницаКнигиДруга проза
Автор Д. Х. Лорънс
Издателство Колибри
Година 2013
Корица Мека корица
Брой страници 512
Вид продукт Романи
Жанрове Класически
Модерна класика (Колибри)
Език Български
Националност Английска
Преводач Венцислав Венков
Тегло 0.4 kg
Баркод 9786191501403
ISBN 9786191501403

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.