Похищението на Лол В.Щайн. Любовта (твърди корици)

0
(0)

„Похищението на Лол В. Щайн“

Лол Щайн е красива, млада жена, с безупречно семейство и прекрасен дом… Но прекалената нормалност на нейния живот кара приятели и близки тайно да се съмняват във възможността Лол да е забравила напълно трагедията на своята опустошена любов и годеника, който я е изоставил преди години.

Когато се появява Татяна Карл, единствената приятелка и свидетелка на фаталния момент, събитията се развиват много бързо и читателят разбира, че Лол продължава да търси себе си в онази последна нощ и намира успокоение само когато наблюдава влюбените тела на другите.

Тя урежда среща на приятелката си Татяна и любовника ѝ. Шпионира ги. И после стига още по-далеч…


„Любовта“

Романът допълва историята на Лол В. Щайн, като представя нейното разрушено съзнание и невъзможността да възстанови целостта на своя „аз“. „Любовта“ предлага нещо като възможен или невъзможен край на историята на Лол, разказана след като всичко е свършило, когато никаква история вече не е възможна, нищо не е възможно, само споменът.

Героите нямат имена, означени са с местоименията той и тя. Читателят разбира, че това са Майкъл Ричардсън и Лол В. Щайн, които се завръщат след години на мястото, където са останали последните мигове от тяхната любов. В празната зала на казиното, на брега на морето, героите намират спомена за фаталната любов, която е изпепелила душите им. Няма завръщане. Времето е спряло и ги е затворило в нощта на Ес-Тала.

Два блестящи романа, които изследват тъмното тресавище на човешката любов.

„В „Похищението на Лол В. Щайн“ Маргьорит Дюрас излага повествованието брилянтно и силно… Драмата се разгръща безжалостно, сладострастно и… езикът и стилът на Дюрас искрят като скъпоценни камъни в цялата книга.“
Ню Йоркър‌

♦  ♦  ♦

Маргьорит Дюрас (1914 – 1996) е една от най-значимите фигури във френската литература. Родена в Индокитай, тя напуска Сайгон, когато навършва 18 години. Учи математика, право и политология, но скоро се насочва изключително към кариерата си на писателка. Смятана е за една от най-важните представителка на течението на т. нар. „нов роман“ в литературата. Автор е на сценария на филма „Хирошима, моя любов“ и на световноизвестни романи като „Морякът от Гибралтар“, „Вицеконсулът“ и др. Романът и „Любовникът“ е отличен с литературна награда „Гонкур“ за 1984 г.

Колекция

Категории КнижарницаКнигиДруга проза
Автор Маргьорит Дюрас
Издателство Летера
Година 2018
Корица Твърда корица
Брой страници 240
Вид продукт Романи, Сборници
Жанрове Модерна класика, Съвременни
Съвременна класика (Летера)
Език Български
Националност Френска
Тегло 0.416 kg
Баркод 9789545167683
ISBN 9789545167683
Промоции Коледа

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.