Приумиците на смъртта

0
(0)

Какво би станало, ако смъртта реши да си почине и хората внезапно престанат да умират? Какво би станало с безнадеждно болните, с престарелите? Ще стигнат ли жилищата? Ще се задъхат ли болниците? Ще просперират ли погребалните агенции? Жозе Сарамаго поставя един град точно в такава ситуация и прави придирчив анализ, без да пропуска нито една подробност, описвайки настоящето и предвиждайки бъдещето.

А какво би станало, ако на смъртта й хрумне да се върне към обичайните си задължения, като изпраща до клиентите си писмени известия? Нова, не по-малко сложна ситуация, развита от големия писател със същото въображение и същото внимание към детайла. Но ето че логиката на събитията е нарушена – известието за смъртта на един музикант непрекъснато се връща при подателката. Защо? И кое е посилно от смъртта? Кое ще я накара да „подаде оставка“?

Препоръчано

Ревю

Категории КнижарницаКнигиДруга проза
Автор Жозе Сарамаго
Издателство Колибри
Корица Мека корица
Брой страници 232
Жанрове Съвременни
ISBN 9786191501687
Аз чета

Едва ли има човешко същество, което поне веднъж да не си е пожелавало смъртта просто да не съществува. Ей така, всички да си живеем хиляди години (представете си купищата подаръци, които ще получите за този период!), да не

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.