Ромен Гари и френската дипломатическа поща

0
(0)

Минало несвършено“
изследване, разкриващо едно различно лице на френския писател Ромен Гари – това на дипломата.  

Годината е 1946. На първия си дипломатически пост като втори секретар в България пристига младият RG. По това време страната ни е победена и окупирана, а телеграмите и месечните и годишните доклади, които младшият дипломат изготвя, се простират подробно на стотици страници, често изпълнени с тъга.

Птиците идват да умрат в Перу” и др.

Роман Кацев (8 май 1914 – 2 декември 1980) е роден във Вилно, днес Вилнюс. Писател, интелектуалец, дипломат, кинематографист, журналист. Човек, който сякаш е живял няколко живота. Той влиза в дипломатическата кариера след Втората световна война като втори секретар и първият пост, на който го изпраща Ке д’Орсе, е София, където се озовава през януари 1946 година. Инициалите „RG” бележат стотици страници, изписани с всеотдайност и често с тъга. Българските служби за сигурност проявяват засилен интерес към личността, която виждат по особен начин.

Ромен Гари и френската дипломатическа поща” проследява описаните в архивите френско-български отношения в периода 1944–1947 г. Централно място в дипломатическата кореспонденция заемат именно телеграмите и месечните и годишните доклади на младия дипломат Ромен Гари.

Съставител на книгата е Райна Карчева, а в експертния състав срещаме имената на видния български философ, литературовед и лингвист Цветан Тодоров, писателят Георги Господинов, проф. Ивайло Знеполски и други изтъкнати специалисти.

Изданието излиза с подкрепата на Посолството на Франция в София.

Категории КнижарницаКнигиИстория, културология и публицистика
Автор Съставител: Райна Карчева
Издателство Сиела
Година 2016
Корица Мека корица
Брой страници 160
Вид продукт Документи и архиви, Изследвания, Писма, Сборници
Жанрове История, Политика и политология
Националност Българска, Френска
Преводач Илияна Очкова
Баркод 9789542820994
ISBN 9789542820994

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.