0
(0)

„Интересува ме само човешкият провал – казва Самюъл Бекет на приятеля си Томас Макгрийби, – не успехът“, и не за да изглежда интересен, а защото това е самата истина.

Когато е на четирийсет години, животът му прилича на пълен провал. Роден със забележителни дарби и като спортист, и като интелект, и като поет, както става ясно от книгата на Габи Хартел и Карола Файт, той сякаш бързо ги пропилява. Категорично отказва да прави академична кариера, отчуждава се от семейството си в Дъблин и единственото, с което може да се похвали на зряла възраст, са много приятели бохеми, едно томче с ексцентрични разкази и роман, отхвърлен от четирийсет и две издателства, преди да види бял свят през 1938 г. Става дума за „Мърфи“.

Читателят ще научи още ред необикновени неща за живота на писателя, но наи-вече за живота на неговите произведения, голяма част от които са преведени на български. Например коя публика е приела най-добре и отведнъж „В очакване на Годо“, без да шукне от началото до края на пиесата – питомците на зловещия затвор „Сан Куентин“ в САЩ, където директорът се съгласил да бъде играна само защото в нея няма женска роля. Да, именно Годо (1954) дарява автора си с така мразения от него успех.

През петдесетте години на миналия век Самюъл Бекет е една от най-прочутите личности в света, за което говори и присъдената му по-късно Нобелова награда за литература.

♦  ♦  ♦

Карола Файт Габи Хартел е родена през 1963 г., работи на свободна практика като литературен учен и писател. Габи Хартел, родена през 1961 г., работи като журналист и писател на свободна практика, сътрудничи на културната секция на Германското радио. Специалист е по история на културата. Пише по много теми в малко изследваното поле между медиите и литературата. Публикациите ѝ включват дисертацията ѝ за Самюъл Бекет в контекста на визуалните изкуства (2003г.), биографията на Самюъл Бекет (2006г.) и други.

Категории КнижарницаКнигиИстория, културология и публицистика
Автор Габи Хартел
Издателство Рива
Година 2009
Корица Мека корица
Брой страници 174
Вид продукт Биографии
Жанрове Културология, Литературознание
Език Български
Националност Немска
Тегло 0.165 kg
Размер на продукта 12.1 x 20 x 1.5 cm
Баркод 9789543202683
ISBN 9789543202683
Каталожен номер 55001

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.