Сборникъ – книги, статии и материали за София, Столична община и Етрополе

0
(0)

Авторът Александър Тацов /1878-1940/ е енциклопедична личност, от поколението „Строители на съвременна България” и на нейното гражданско общество.
Дългогодишен учител и училищен директор, създател на основните граждански организации в родния му град Етрополе от края на ХІХ и началото на ХХ век.
Секретар е на Столична община и Началник на административното й отделение от 1924 до 1932 година. Работи с трима кметове на общината, от които най-дълго – с генерал Владимир Вазов. Реорганизира администрацията на Общинското управление и архивното дело, и ги поставя на модерни – европейски начала. По време на неговия мандат се създават Музея на София, Столичната градска библиотека, Софийския архив и Градската галерия.
С Указ на Н. В. ЦАР БОРИС ІІІ, през 1939 година, е награден с орден „За гражданска заслуга”.
В Сборника от 850 с. са представени всички публикации на автора за историята на София, Софийското общинско управление и „великом граде Етрополia”, печатани в периода 1914 – 1939 г. – четири книги, много статии и материали, както и два неиздавани досега ръкописа.
Основно място в изданието заема научното историческо изследване „Етрополе във вековното си минало” – неиздаван ръкопис, представен в печатен, документален вариант от 600 с. – за археологията, ономастиката, генеалогията, етнологията и етнографията, рударството и металургията, църквите и манастирите, етрополската книжовна, калиграфска и просветна школа, учебното дело, революционното движение, стопанското развитие на Етрополе … В историята са вплетени и важни моменти от миналото и на Орхание /Ботевград/, Правец и др.

Категории КнижарницаКнигиИстория, културология и публицистика
Автор Александър Тацов
Издателство Атком
Корица Мека корица
Брой страници 850
Жанрове Възрожденска литература, История, Етнография и фолклор
Баркод 9789549493634
ISBN 9789549493634

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.