Смехът. Есе за значението на комичното

0
(0)

В творчеството на прочутия френски философ-интуитивист Бергсон има едно изследване, посветено изцяло на естетическата проблематика – „Смехът. Есе за значението на комичното“. В него авторът разкрива своето разбиране за комичното, като анализира човешката същност, връзката между индивидуалното и общественото, природата на изкуството, спецификата на естетическото възприятие и определя основните способи за получаване на комичен ефект.

„Попитали един човек защо не плаче по време на някаква проповед, докато всички останали ронели сълзи, а той отвърнал: „Не съм от тази енория“. Това, което този човек е мислил за сълзите, би било още по-вярно за смеха. За колкото и искрен да го смятат, смехът крие в себе си една задна мисъл за съглашение, бих казал дори за заговор с другите смеещи се – реални или въображаеми.“
Анри Бергсон

♦  ♦  ♦

Френският философ Анри Бергсон (1859–1941) е сред най-влиятелните представители на интуитивизма и философията на живота. Познат е на българския читател от публикуваните у нас преводи на ключовите му творби: „Творческата еволюция“ (1996), „Материя и памет“ (2002), „Двата източника на морала и религията“ (1993), „Опит върху непосредствените данни на съзнанието“ (2004).

Колекция

Категории КнижарницаКнигиДуховност, митология, езотерика
Автор Анри Бергсон
Издателство СОНМ
Година 2020
Корица Мека корица
Брой страници 150
Вид продукт Есета
Жанрове Духовна и философска проза
Философска есеистика (СОНМ)
Оригинално име Le Rire. Essai sur la signification du comique
Език Български
Националност Френска
Преводач Тодорка Минева
Баркод 9786197500134
ISBN 9786197500134

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.