Стълб и крепило на истината

0
(0)

Опит за православна теодицея в дванайсет писма. 

Книгата „Стълб и крепило на Истината“ от богословско-философска гледна точка е основоположен труд и достижение на православната мисъл през ХХ век. Влиянието ѝ е огромно, и дори там, където модерните философи и мислители на православния свят не са съгласни с решенията на отец Флоренски, те продължават да работят над проблемите, поставени от него.

За вярващата душа, – по думите на преводача на книгата Андрей Романов, – книгата  е пир за духа, вълнуващо приключение за боготърсача, силно и освежаващо изпитание на нашия интелект, и най-сетне – своеобразен сбит, сгъстен компендуим и енциклопедия на хилядолетната християнска духовност.

Книгата разкрива всестранния гений на отец Павел Флоренски. Богослов и естествоизпитател, свещеник и инженер, философ, поет, математик, учен с ренесансов замах и всеобхватност, той е наричан още приживе „новият Леонардо да Винчи“. Съдбата му е трагична: отец Павел Флоренски е арестуван, осъден на 10 години затвор и разстрелян в Соловецкия лагер на 8 декември 1937 г.

„Живият религиозен опит като единственият законен начин за опознаване на догматите» – тъй бих изразил общото тежнение на книгата ми или по-точно на записките, нахвърляни по различно време и с различно настроение. Само въз основата на непосредствен опит можеш да съзреш и да оцениш духовните съкровища на Църквата. Само с влажна гъба в ръка можеш да умиеш с жива вода древните редове и да разчетеш знаците на църковните писания…

…Православният вкус, православният образ се усещат, но не подлежат на аритметично пресмятане; Православието се показва, а не доказва. Ето защо за всеки, който иска да разбере Православието, има само един начин да го стори – и това е прекият опит на православността. Казват, че сега в чужбина хората се учели да плуват на специални устройства, легнали на пода; точно тъй можеш да станеш и католик или протестант с четене на книги, без изобщо да се докосваш до живота, в своя кабинет. Но за да станеш православен, трябва да се гмурнеш отведнъж в самата стихия на Православието, да заживееш православно – и няма друг път.“       


Съдържание: 

  • По пътя към другия бряг (Андрей Романов – преводач)
  • Стълб и крепило на истината 
  • Осветляване и доказване на някои детайли, смятани в текста за вече дозани 
  • Бележки и малки допълнения 
Категории КнижарницаКнигиДуховност, митология, езотерика
Автор Павел Флоренски
Издателство Омофор
Година 2013
Корица Мека корица
Брой страници 624
Жанрове Духовна и философска проза, Религия, Християнство
Националност Словенска
Преводач Андрей Романов
Тегло 0.876 kg
Размер на продукта 16.5 x 23.5 cm
Баркод 9789542972198
ISBN 9789542972198

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.