Тайната на хумора. Кой как и защо се смее

0
(0)

Приемливо ли е да разкажем виц за ирландци на ирландец? Имаме ли правото да се смеем на такъв виц, дори да не сме част от въпросната общност? Дали вицът не ни се струва забавен именно защото престъпваме някакви морални граници?

Всички сме били в тази неловка ситуация, когато се смеем на някоя шега, после ни става неудобно, подминаваме случилото се и продължаваме напред. Философите обаче не го подминават. Те задават въпроси, изследват неочаквани гледни точки, задълбават в логиката на ситуацията и излагат своите аргументи.

В „Тайната на хумора” Ноел Каръл представя природата на хумора и всички водещи теории за него; изследва връзките между хумора и познанието;  проучва моралните му измерения и социалните му функции.

Хуморът е тази отличителна човешка характеристика, която се среща във всяка позната ни човешка култура и във всички времена и от 2000 години философите се опитват да я разгадаят. Ноел Каръл ни прави част от този вековен разговор. И го прави много сериозно и убедително, както подобава на темата.

Категории КнижарницаКнигиХумор
Автор Ноел Карол
Издателство Колибри
Година 2020
Корица Мека корица
Брой страници 176
Вид продукт Изследвания
Жанрове Културология, Социология
Език Български
Националност Американска
Преводач Паулина Мичева
Размер на продукта 13 x 20 cm
Баркод 9786190206323
ISBN 9786190206323

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.