Туне Глимердал

0
(0)

Туне Глимердал – запомнете добре това име, защото става дума за една лудетина, пленила сърцата на много деца по света. 

Туне е деветгодишно момиченце, което страда от факта, че е единствено дете в селцето, където живее. Има обаче щастието да е най-добрата приятелка на Гюнвал, 74-годишния старец, който е и неин кръстник. Двамата са добър отбор – създават шейни, свирят и пеят, с една дума – забавляват се. Поне докато дядото не се наранява тежко, прибирайки в кошарата непослушен овен. Когато влиза в болница, всичко се променя. Наяве излизат тайни, крити три десетилетия. Уплашен за живота си, Гюнвал приписва своята ферма на дъщеря си Хайди. Проблемът е, че Туне никога не е чувала за съществуването ѝ.

Туне Глимердал е книга за това, че хората са щастливи, когато са заедно и нямат тайни един от друг. Мария Пар ни предлага четиво, което ни подсеща как простите решения са винаги най-ефективни. А простичко разсъждават най-вече децата.
Малко детски книги могат да предложат тази благодатна комбинация от забавление, приключения, много смях и дори мъничко тъга. 

Чисто по скандинавски, авторката ни поднася приключение, което четем с широко отворени очи до последния ред и което обогатява представите ни за този отдалечен свят. Митология, народно творчество, обичаи – всичко е вплела Мария Пар в своя сюжет.

Приключенията на това необикновено момиче в планинско селце стават любими на малки и големи. 

Туне Глимердал показва колко е важно да имаме приятели. В случай че свирите на цигулка, ще заобичате тази книга; но дори да не умеете – пак я прочетете. Това е история, в която децата се оказват по-мъдри от възрастните.

♦  ♦  ♦

Мария Пар познаваме вече от Вафлено сърце – романът сензация, с който тя става популярна едва на 24. Новата ѝ книга показва, че авторката е доразвила таланта си на разказвач. За Туне Глимердал авторката получава най-голямата национална литературна награда в Норвегия – „Браги”, в категория „Детска литература”. Удостоена е и с наградите за детска литература в Германия и Франция. 
Критиката я обявава за наследница на Астрид Линдгрен.  

Категории КнижарницаКнигиДетска литература
Автор Мария Пар
Издателство Изида
Корица Мека корица
Брой страници 256
Жанрове Съвременни
Тегло 0.25 kg
Размер на продукта 13 x 20 x 1.9 cm
Баркод 9786197040234
ISBN 9786197040234

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.