Усмивка в подножието на стълбата

0
(0)

„От всички неща, които съм писал, тази новела е може би най-странната.“
Хенри Милър

Твърде различна от останалите произведения на Хенри Милър, новелата „Усмивката в подножието на стълбата“ е затрогващ и поетичен разказ за цирковия клоун Огюст, който виртуозно умее да разсмива хората, но иска нещо повече – да им дарява истинска и трайна радост. И се впуска да я търси, а заедно с нея пътя към творчеството и към себе си.

Публикувана за пръв път през 1959 г. „Усмивката в подножието на стълбата“ е вдъхновена от серия рисунки на клоуни, дело на художника-кубист Фернан Леже. Издателство „Фама“ представя творбата в поредицата БиблиотекаКласика“.

 „Простичка, вълнуваща и в известен смисъл благоговейна приказка.“
New York Times Book Review

„Днешната американска литература започва и свършва със сътвореното от Хенри Милър.“
Лорънс Дърел

„Усмивката в подножието на стълбата“ е модерна притча. Подобно на всички хубави притчи, новелата може да има толкова тълкувания колкото и читатели. Тя притежава магията на загадъчността, за която всеки има собствен ключ и свой отговор.
Chicago Sunday Trubune

♦  ♦  ♦

Хенри Милър е роден на Коледа: 26.12.1891 г. Всепризнат е като един от американските писатели с най-мощно влияние. Заради дързостта и еротиката в тях, някои от творбите му са забранени в САЩ до шейстте години на ХХ век. Родителите му са потомци на немски емигранти. Като дете живее в Бруклин, завършва гимназия, записва Сити Колидж, но само за 2 месеца. Работи на различни места и с различни професии – бил е библиотекар, бил е шофьор на такси… През 1917 г. среща първата си жена. Втората му женитба е с жена, която го поддържа в творческата му кариера. Тя спестява пари, които му позволяват да пътува из Европа. От 1930 до 1931 г. живее в Париж като европейски редактор на списание „Феникс“. Именно там издава „Тропик на рака“, благодарение на който става известен. През 1939 г. отива в Гърция, но поради наближаващата война се завръща в Щатите. Установява се в Калифорния – в Биг Сур, където пък се превръща във водещ деец в артистична колония (и се жени още 2 пъти). Но не само книгите и жените изпълват живота му. През 1943 година в САЩ се провежда самостоятелна изложба на Милър като художник. Той има нарисувани около триста акварела. Умира в Лос Анджелис на 7 юни 1980 г.

Категории КнижарницаКнигиДруга проза
Автор Хенри Милър
Издателство Фама
Година 2016
Корица Мека корица
Брой страници 60
Вид продукт Повести и новели
Жанрове Драма, Модерна класика
Оригинално име The Smile at the Foot of the Ladder
Език Български
Националност Американска
Преводач Марин Загорчев
Баркод 9786191780464
ISBN 9786191780464

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.