Волята за знание. История на сексуалността – том 1

0
(0)

‌Книгата е първи том от поредицата „История на сексуалността“ на издателство „Критика и хуманизъм“.

През февруари 2018 г. се случи онова, което всички смя­тахме за невероятно: на оригиналния му френски език бе публикуван, след като бе изваден от архивите на Фуко, пряко завещанието му за „Никакви посмъртни публика­ции“, четвъртият том от легендарната поредица „История на сексуалността“. Той носи великолепното заглавие „При­знанията на плътта“ и ръкописът е оставен да спи в кутията на банков сейф десетилетия – време, през което изследователите го­ворят за него като за „Свещения Граал“, изгубили надежда завещанието на Фуко да бъде нарушено и текстът да бъде изваден на бял свят. Но ето че публикацията му се случи и той се превръ­ща в едно от най-големите събития в света на хуманитар­ните и социалните науки през последните десетилетия.

Цели 34 години преди това Фуко си отива ненавре­менно, а само дни преди това са публикувани втори и трети том на поредицата: „Употребата на удоволствията“ и „Грижа­та за себе си“. Те на свой ред са отделени с цели осем години от манифестния първи том на поредицата – „Волята за знание“.

„Волята за знание“ е вероятно най-цитираната книга на Мишел Фуко и съдържа в синтезиран вид неговата прочута аналитика на властта. Именно тук са най-ясно изложени тезите, с които той се превръ­ща в най-радикалния обновител на това поле. Прицел за образцово приложение на изобретените изследовател­ски оръжия е т.нар. „диспозитив на сексуалност“. Във връзка с него за пръв път Фуко излага и принципите на една биополитика – вероятно най-грандиозното по по­следиците си негово откритие, преориентирало оттогава насам един огромен поток от хуманитарните и социал­ните науки и превърнало го в най-цитирания мислител в световен план.

Корицата е последният дизайн, който ни остави великолепната Яна Левиева (1967-2018), а изданието е придружено с уникална пощенска картичка. Преводът и заключителната бележка са на Антоанета Колева.

Категории КнижарницаКнигиИстория, културология и публицистика
Автор Мишел Фуко
Издателство Критика и хуманизъм
Година 2019
Корица Мека корица
Брой страници 238
Вид продукт Изследвания, Сборници
Жанрове История, Културология, Философия
Език Български
Националност Френска
Тегло 0.48 kg
Баркод 9789545872167
ISBN 9789545872167

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.