Върху раменете на гиганти

0
(0)

„Не знам какъв изглеждам на хората, но за себе си съм само едно момче, което си играе на морския бряг и се забавлява, като от време на време намира по-гладко камъче и по-красива раковина от обикновено, докато пред него лежи неоткрит целият океан на истината.” 
Стивън Хокинг 

Какви природни закони управляват космоса? Как се движат планетите? Какво ги задържа в орбита?

Човечеството търси отговор на тези въпроси от хиляди години и ги получава от дръзки и проникновени учени. В книгата „Върху раменете на гиганти“ физикът Стивън Хокинг повежда читателя на пътешествие из научните шедьоври, положили основите на съвременната физика и астрономия.

Тук ще намерите откъси от: 

  • „Върху революцията на небесните сфери” на Николай Коперник
  • „Беседи и математически доказателства относно две нови науки” на Галилео Галилей
  • „Хармониите на света” на Йоханес Кеплер
  • „Математически принципи на натуралната философия” на Исак Нютон
  • „Принципът на относителността на Алберт Айнщайн.

Представените трудове променят развитието на науката, извеждат астрономията и физиката от Тъмните векове и им осигуряват достойно място в съвременния свят. Ще имате възможност да проследите развитието на науката от революционното твърдение на Коперник, че Земята се върти около Слънцето, до също толкова революционното предположение на Айнщайн, че масата и енергията огъват и изкривяват времето и пространството. Малцина знаят обаче, че Айнщайн стъпва на малко известна теория на Галилей, наречена принцип на относителността — допълнително доказателство, че науката се придвижва напред благодарение на натрупването на промени.
Книгата разказва увлекателни истории — с изображения и със слово. Между откъсите от научните трудове са разположени кратки биографични очерци, които обрисуват характера на тези велики мъже и техния траен принос към физиката и астрономията. 

Българското издание възпроизвежда като текст и полигполиграфично оформление на англоезичния оригинал, издаден през 2004 г. и е богато илюстровано с над 100 оригинални висококачествени илюстрации. Всеки от петте класически текста е представен с уводна бележка от Стивън Хокинг, в които биографичните факти за учените са представени в контекста на цялостната история на научната мисъл и ключовото място на всеки един в нея. 

„Прочутият физик Стивън Хокинг събира в това проникновено издание класически произведения по физика и астрономия, разтърсили своето време с революционни промени в мисленето и представите на хората… Непосредственият прочит на самите трактати предизвиква вълнуваща тръпка от загадъчната близост с тези толкова често цитирани документи. Въпреки внушителния обем на книгата, Хокинг е успял да й придаде изискана простота, която с лекота разширява хоризонта на читателя.“ 
Пъблишърс Уийкли         

Препоръчано

Категории КнижарницаКнигиНаука
Автор Стивън Хокинг
Издателство Изток-Запад
Година 2010
Корица Мека корица
Жанрове Популярна наука
Тегло 0.97 kg
Баркод 9789549461084
ISBN 9789549461084
Книголандия
Каталожен номер 1010492

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.