Всички си тръгват

0
(0)

Роман-дневник, който разказва за порастването на Ниеве (Снeжанка) в Куба, шумно място, където не се допуска хората да бъдат сами, но изолирано географски и политически. Детството и младостта са наситени с преживявания, които Ниеве невинаги разбира. Дневникът ги пази, за да не ги забрави и някой ден да ги разбере. Политиката е важна част от записките – през отношенията между хората, поезията, картините, радиопредаванията, песните и романите до напускащите творци. „Всички си тръгват“, но разделите са част от порастването. 

Откъс от ревю на Джема Барух, публикувано в „Капитал Лайт“

Не знам кога ми хрумна да напусна детството. Платих скъпо заради това, че пораснах сама, докато всички си тръгваха от острова. Изоставяха ме малко по малко; днес не ми е възможно да се държа като всяка друга нормална жена: аз съм извън света. Уменията, на които бях научена, не ми вършат работа: живея уединена в Дневника, само сред неговите страници ми е уютно и удобно. Само там винаги съм се чувствала голяма. Преструвах се, че съм дете, но това не беше истина; бях прекалено възрастна за Дневника и прекалено малка за истинския живот.

Продължавам да съм жива, продължавам да съм сняг върху сняг.

♦  ♦  ♦

Уенди Гера е родена в Хавана, Куба, през декември 1970. Вече е утвърден поет, когато на 17-годишна възраст спечелва Наградата за поезия на Хаванския университет (1987). Първият й роман “Всички си тръгват” (все още неиздаден в Куба) спечелва Награда Bruguera за роман през 2006. Текстът й съдържа спонтанността, характерна за поезията и изпълнителските изкуства, но е представен под формата на личен дневник, в който тя говори открито за Куба отвътре. Романът е преведен на повечето европейски езици. Уенди Гера завършва режисура за киното, театъра и радиото във Факултета по масова комуникация на Висшия инстутут по изкуствата, Хавана. Включена е в многобройни антологии на кубинската литература издадени в Куба и зад граница. Изнася лекции за кубинската литература в университети и институции в Мексико, Аржентина и САЩ. Публикува свои текстове в различни списания: Encuentro, La Gaceta de Cuba, Nexos, както и в специализирани издания за пластични изкуства. Участва в уъркшопи за писане на сценарии към Училището по кино на Трите свята в Сан Антонио де лос Баньос, Куба, включително “Как се разказва разказ” с писателя Габриел Гарсия Маркес. Работи като режисьор на различни телевизионни програми по Кубинската телевизия. Получава писателски и изследователски грантове от институции в САЩ и Франция.

Препоръчано

Категории КнижарницаКнигиДруга проза
Автор Уенди Гера
Издателство Жанет 45
Корица Мека корица
Брой страници 263
Жанрове Драма, Съвременни
Език Български
Тегло 0.289 kg
Размер на продукта 13 x 19.8 x 2.2 cm
Баркод 9789544916268
ISBN 9789544916268
Аз чета
Каталожен номер 1008524

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.