Знакът на българина

0
(0)

Забравената легенда разказва за една земя, върху която Творецът разчертал Божествения си план.

Хората заживели по него, но нарушили баланса между мъдростта и богатството. Светът се изправил пред невиждана криза. Тогава хората се сетили за древното познание. И започнали да търсят… Така попаднали на историята за Знака на българина…
Мъдри хора твърдят, че легендите се раждат от истината, но са много по-красиви от нея. Сигурно е така, защото хилядолетната история на човечеството многократно е доказвала, че във всяка фантастична история се крие зрънце истина. Народите, които държат на достойнството си, съхраняват като зеницата на очите си своите легенди. Описват ги старателно, украсят ги с доказателства за силата на доброто във вечната му борба със злото. И ги препредават от поколение на поколение. На тези народи, изградили силни нации, не им се налага да водят битка за своето достойнство. Светът чете легендите им и си формира положителни примери…

Не така стоят обаче нещата с достойнството на българския род…
Днешните земи на българите са огнище на седем цивилизации: праисторическа, древногръцка, древнотракийска, римска, византийска, ислямска и българска. България е третото по големина убежище на артефакти в Европа. Стойността им ни превръща в най-богатата съкровищница на европейската цивилизация – четиридевсет хиляди недвижими паметника на културата и над пет милиона музейни експоната.
Но въпреки това дългогодишната липса на адекватна държавна политика за популяризиране на културно-историческото наследство осъжда България като непозната за останалия свят страна. Достолепната ни история е захвърлена на бунището на забравените дори от Бога народи. Такава е съдбата на всички, които не умеят да разказват легендите си, не използват емблематични световни примери за това как чрез словото, образа и музиката се създават мечти в главите на огромната армия от пътешественици.

Защо? Един от възможните отговори е…
От стотици години доверчивият български народ поверява съдбата си в ръцете на уникални представители на войнстващата посредственост. Възцаряваният политически псевдо елит на България систематично е продавал срещу власт и пари историческото достойнство на този древен народ. Под въздействието на така наречените Велики сили, историята на случвалото се по българските земи е преправяна в угода за постигането на геополитическите интереси на чуждите народи. Държавните институции, отговарящи за разкриването, съхраняването и развитието на българското културно-историческо наследство, винаги са били поставяни от управляващите върхушки в условия на унизителна пренебрежителност. Идеологически предразсъдъци са осакатявали духовното развитие на цели поколения. България никога не е имала своята доктрина за разкриване пред света на истината, че земята на българите пази тайни за произхода и развитието на човешката цивилизация.

Категории КнижарницаКнигиДруга проза
Автор Димитър Недков
Издателство Стандарт
Корица Твърда корица
Брой страници 228
Баркод 9789542934431

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.